Vad är TractorPulling?

Vad är tractor pulling?
Tractor pulling går ut på att en tävlingsmaskin ska dra en belastningsvagn längs en 100 meter lång bana. En belastningsvagn är en specialbyggd vagn som består av en med längst fram, hjul baktill och en rörlig viktbox. Traktorn kopplas till belastningsvagnen med en rejäl kätting. Föraren kör fram försiktigt och sträcker kättingen för att slippa ryck och därmed eventuella haverier. Sedan bär det iväg på den 100 meter långa banan.

Vid starten är viktboxen placerad längst bak på belastningsvagnen (det vill säga över hjulen), men när ekipaget har börjat köra rör sig viktboxen framåt och flyttar därmed belastningen från hjulen till meden. Det går tyngre och tyngre att dra. Det gäller att komma så långt som möjligt. Klarar ekipaget 100 meter har det gjort ett FULL PULL. De som kör full pull, kvalificerar sig till finalen, pull off. I pull offet ökas belastningen på belastningsvagnen och den som kör längst, vinner tävlingen. I allmänhet körs klasserna färdiga efterhand.


Hur började det?
Tractor pulling startades i USA på 40-talet. I början var det ”horsepulling”, där två arbetshästar drog en logdörr längs en bana. Utmed banan stod funktionärer som efterhand hoppade på dörren så att det blev tyngre och tyngre att dra. De hästar som orkade dra dörren med funktionärerna längst vann. Detta är ingenting Svenska Tractor Pullingklubben rekommenderar.

När det blev vanligt med traktorer i lantbruket övergick man till att tävla med dessa stället. Tractor Pulling har sedan dess utvecklats till en av de största motorsporterna i USA.

Till Europa kom tractor pullingen 1977 i samband med VM i plöjning i Holland. Första gången det kördes Tractor Pulling i Sverige var 1982 i samband med en plöjningstävling utanför Ystad. Numera körs det cirka fem tävlingar om året i Sverige.

Det kallas Standard Tractor Pulling men kan översätta det till Böndernas Pulling. 
För hos oss är det inga dyra stora maskiner som kostat hudratusentals kronor utan vi tar våra vanliga brukstraktorer, skruvar upp dieselpumpen och låter dieseln flöda.
Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

04.06 | 23:43

Hur länge håller det på till ungefär? 😀

...
29.05 | 19:44

Kommer fint ordnat lycka till med allt

...
30.12 | 19:55

Gott nytt till dej eller ditt team, MVH SH

...
09.05 | 18:34

Det kommer att säljas ungefärliga programblad på tävlingen för 20kr st

...
Du gillar den här sidan